Johanna Sumuvuori :: Blog

joulukuu 12, 2008

Vastalause Lex Nokiasta

Filed under: Uncategorized — Johanna Sumuvuori @ 12:32 pm

Liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi tänään mietinnön Lex Nokiasta eli sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamisesta äänin 9-6. Esitin hallituksen esitykseen rajauksia, mutta ne kaatuivat samoin äänimäärin. Jätin vastalauseen, jonka perusteluosio alla. Eduskunta käsittelee lakiesityksen täysistunnossa vasta ensi vuoden helmikuussa.

 

VASTALAUSE

Perustelut

 

Sähköisten viestintävälineiden väärinkäyttö, esimerkiksi yrityssalaisuuksien vuotamiseen, on nykyisessä tietoyhteiskunnassa todellinen ongelma, johon pitää pyrkiä löytämään ratkaisuja. Väärinkäytösten ehkäisyssä ja selvittämisessä tulee kuitenkin mahdollisimman vähän puuttua keskeisinä perusoikeuksina pidettäviin yksityisyyden suojaan ja luottamuksellisen viestinnän suojaan. Valiokuntakäsittelyn jälkeenkin esitetty lakiuudistus ei tältä osin ole riittävän tarkkarajainen.

 

Perusoikeuksiin puututtaessa on tarkoin arvioitava saavutettavia hyötyjä suhteessa perusoikeuksien kaventamiseen. Lakiesityksen perusteluista ei käy ilmi, mitkä hyödyt puoltaisivat yhteisötilaajan oikeutta käsitellä tunnistamistietoja ”maksullisen tietoyhteiskunnan palvelun, viestintäverkon tai viestintäpalvelun luvattoman käytön” tapauksissa suhteessa siihen perusoikeuksien kaventumiseen, jonka tällainen oikeus aiheuttaa.  Lakiesityksen seurauksena aukeaa ainakin periaatteessa mahdollisuus, että tiettyjen ehtojen täyttyessä esimerkiksi talonyhtiössä, kirjastoissa ja oppilaitoksissa voidaan lain perusteella käsitellä tunnistetietoja. Muun muassa se, että tietosuojavaltuutettu voi periä yhteisötilaajalta maksun valvonnasta aiheutuvista toimenpiteistä, saattaa tosin nostaa kynnystä valvonnan laajempaan käyttöön.

 

Näin ollen on perusteltua vähintäänkin rajata lakia siten, että yhteisötilaajalle annettaisiin oikeus käsitellä viestien tunnistetietoja vain ja ainoastaan yrityssalaisuuksien vuotamistapausten selvittämiseksi. Kuten perustuslakivaliokunnan lasunnon perusteella lakiin lisättiin, yrityssalaisuuksien paljastumisen on tällöin kohdistuttava rikoslain (39/1889) 30 luvun 11§ tarkoittamiin tietoihin ja edelleen kohdistuttava lakiesityksen 13 e § mukaisesti yhteisötilaajan tai sen yhteistyökumppanin elinkeinotoiminnan kannalta keskisiin yrityssalaisuuksiin, jotka ovat merkittäviä elinkeinotoiminnan kannalta.  Yhteisötilaajan oikeus käsitellä tunnistetietoja ”maksullisen tietoyhteiskunnan palvelun, viestintäverkon tai viestintäpalvelun luvattoman käytön” selvittämiseksi siis poistettaisiin. 

 

Näin rajattunakin on syytä epäillä lain toimivuutta käytännössä. On varsin epätodennäköistä, että koulutetut asiantuntijat vuotaisivat yrityssalaisuuksia työsähköpostistaan, kun käytettävissä on myös verkkopohjaisten sähköpostipalveluiden, usb-muistitikkujen ja polttavien cd-asemien kaltaisia keinoja tiedon kopimiseksi ja eteenpäin toimittamiseksi. On myös aihetta epäillä, riittävätkö pelkät tunnistetiedot esitutkintakynnyksen ylittymiseen.

 

Yrityssalaisuuksien suojaaminen voitaisiin hoitaa lisäämällä poliisin toimivaltuuksia pakkokeinolain uudistuksen yhteydessä, jolloin tunnistetietojen käsittely olisi selkeämmin laillisuusvalvonnan piirissä.

 

Johanna Sumuvuori 12.12.2008

 

Mainokset

6 kommenttia »

 1. Olet tässä asiassa harvinaisen oikeassa.

  kommentti Kirjoittanut Petri — joulukuu 12, 2008 @ 12:38 pm | Vastaus

 2. Aivan järjetön laki, ei todellakaan oikea keino. Estettävä täydellisesti, aivan ehdottomasti, ei mitään myönnytyksiä. Käytä hieman enemmän ranskalaisia viivoja, kaavioita, jne selkeyttämään ajatuksia, rönsyilevä jaarittelu ei ole sopiva tapa lähestyä monisyistä asiaa. Ihmisen työmuisti on rajallinen, tästä syystä asioiden suhteet, painoarvot, välilliset vaikutukset ja pitkäaikaiset vaikutukset on nähtävä lähtökohtaisesti yhdellä silmäyksellä.

  ”Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori myöntää suhtautuvansa laitoksen lakkauttamiseen kriittisesti, vaikka äänestikin sen puolesta. Hän kannatti esitystä myös asiaa käsitelleessä liikenne- ja viestintävaliokunnassa.”

  Tämä on vielä tuoreessa muistissa. Tämä on ihmisten mielissä seuraavissa vaaleissa. Toivottavasti tämä ei toistu Lex Nokiassa.

  kommentti Kirjoittanut Lahja kansalle? — joulukuu 13, 2008 @ 3:18 pm | Vastaus

 3. Olen täysin samaa mieltä. Jos tietotekniikan huippuasiantuntija haluaisi vuotaa tietoja ulospäin ei hän varmasti käyttäisi esim. työsähköpostiaan asian hoitamiseen.

  kommentti Kirjoittanut Jarmo — joulukuu 13, 2008 @ 4:34 pm | Vastaus

 4. Yksi asia jää valiokuntien työssä ja muussa keskustelussa vaivaamaan. Eikö sähköinen viestintä koske muutakin kuin sähköpostia? Skype-puheluja, messengeriä, habbo hotelia? Youtube-videioita, iptv:tä, www-sivujen lataamista? Mitä muuta? Koskeeko se kännykkäpuheluita ja faxia?

  Mielestäni tästä olisi hyvä herätellä keskustelua, joskin se on myöhäistä valiokuntatyön osalta. Äänestykseen on kuitenkin vielä aikaa.

  kommentti Kirjoittanut Taneli — joulukuu 16, 2008 @ 1:29 pm | Vastaus

 5. Hei,

  Tanelin kysymykseen vastaus on kyllä. Lakiesitys nykymuodossaan koskee muutakin ip-viestintää, kuten juuri chatteja tai skype-puheluita. Lakiesityksessä puhutaan yleisesti sähköisen viestinnän tunnistetiedoista. Vastalauseeseeni sisältyi myös esitys, että internet-puhelut rajattaisiin siitä pois.

  kommentti Kirjoittanut Johanna Sumuvuori — joulukuu 16, 2008 @ 2:16 pm | Vastaus

 6. Muistitko tarkistaa ettei nimesi jäänyt pois vastalauseesta?

  kommentti Kirjoittanut XX — joulukuu 17, 2008 @ 12:24 pm | Vastaus


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: