Johanna Sumuvuori :: Blog

helmikuu 11, 2009

Repeilyä puolustusrahoista

Filed under: Politiikka — Johanna Sumuvuori @ 2:14 pm

Eduskunta keskusteli tänään valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta. Pidin vihreiden ryhmäpuheenvuoron, jossa kävin läpi sekä ne asiat, joihin olemme tyytyväisiä (kriisinhallinnan ja erityisesti siviilikriisinhallinnan tukeminen ja laajan turvallisuuskäsityksen huomioiminen) että myös ne, johin olemme  tyytymättömiä (puolustusmäärärahat, rypäleasesopimuksen kanssa viivytteleminen ja maanpuolustuksen uudistustarpeiden sivuuttaminen).

Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan, että ”vihreät repesivät puolustusrahoissa hallitusrintamasta”. Kyseessä on selonteon esitys kahden prosentin pysyvästä vuosittaisesta korotuksesta puolustusmäärärahoihin vuodesta 2011 lähtien. Tämä korotus tulisi normaalien inflaatiotarkistusten päälle. Keskustelussa totesin, että puolustusmenojen pysyvään kasvuun sitoutuminen taloudellisen taantuman aikana on kestämätöntä. Korotustarpeista käydään varmasti vääntöä myös seuraavissa hallitusneuvotteluissa. 

Nostin keskustelussa esiin myös maanpuolustusvelvollisuuden uudistamistarpeet, jotka on selonteossa tyystin sivuutettu, vaikka sotilaatkin puhuvat jo avoimesti siitä, että suuntaus on kohti pienempää reserviä. 

Koko puhe on luettavissa vihreiden sivuilta.

Mainokset

3 kommenttia »

 1. 2 % korkohan on jo aika mieletön, sehän nostaisi 10 vuodessa kulut 1,2-kertaisiksi, 20 vuodessa 1,5-kertaisiksi ja 35 vuodessa kaksinkertaisiksi. Ja siitä kasvu vaan kiihtyisi.

  kommentti Kirjoittanut Markku Koskinen — helmikuu 12, 2009 @ 2:07 pm | Vastaus

 2. Luulisi, että kustannustehokkaat puolustusaseet (miinat) olisivat suosiossa…

  kommentti Kirjoittanut Ville — helmikuu 13, 2009 @ 12:18 pm | Vastaus

 3. Lainaus puheestasi:

  ”Seuraamme kuitenkin avoimen uteliaasti, mihin suuntaan Naton kehitys on menossa. Tällä hetkellä järjestö pyrkii tekemään muodonmuutosta vanhanaikaisesta, kylmän sodan tarpeisiin perustetusta sotilasliitosta kansainväliseksi kriisinhallintaorganisaatioksi tai peräti ”globaaliksi turvallisuusmanageriksi”. Naton vaikeudet Afganistanissa on todiste siitä, että kriisinhallintaulottuvuuden kehittäminen on vielä pahasti kesken.”

  No kerropa mielestäsi hyvä ja käytännöllinen strategia, jolla kaavailemasi ”siviilikriisinhallinnan suurvalta” olisi laittanut Afganistanin kuntoon.

  kommentti Kirjoittanut Ville — helmikuu 13, 2009 @ 12:33 pm | Vastaus


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

%d bloggers like this: